70 år av äventyr – berättelsen om det ikoniska bilmärket

Red Wharf Bay, Anglesey i Wales. Året är 1947. En 43-årig man sitter vid en vacker, sandig vik 30 mil nordväst om London. Hans namn är Maurice Wilks och han jobbar som konstruktionschef på företaget Rover. Maurice äger en gård i närheten och har sin bror Spencer på besök – vd på samma företag.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Land Rover

MAURICE HAR EN IDÉ. Han vill bygga en bil som ska klara alla terräng- och vägförhållanden, oavsett väder eller andra utmaningar. Suven som Maurice själv använder när han jobbar på sin gård drabbas av återkommande mekaniska problem. Det är en amerikansk bil som lämnats kvar efter kriget. Han menar att det behövs ett mer stabilt fordonsalternativ på marknaden. Ett alternativ som ska klara jordbruksarbete utan problem.

Maurice börjar rita i sanden. Inspirerat skissar han konturerna av en bil med sina bara fingrar. När Spencer ser resultatet stannar han till. Han älskar den. Skissen som Maurice skapar blir början på berättelsen om den mest ikoniska bilen i Storbritanniens historia.

Maurice Wilks visar hur det såg ut när han ritade den ikoniska bilden. Maurice Wilks visar hur det såg ut när han ritade den ikoniska bilden.
Maurice Wilks visar hur det såg ut när han ritade konturen av en Defender i sanden.

UTVECKLING OCH TESTER av världens första Land Rover inleds nästan omedelbart. Målet är att kunna visa upp bilen på den stora bilmässan i Amsterdam redan kommande år. En intensiv period följer, fokuserad runt hektiskt byggande. Efterkrigstiden i Storbritannien präglas av ekonomiska svårigheter och budgeten är knapp. Regeringen ber fordonsindustrin att ta fram bilar som kan ge exportinkomster till landet. Armén hjälper till med överskottsfärg och folket uppmanas att lämna in aluminium för smältning. Tiden är knapp.

1948. Samma år som FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna antas, samma år som Sovjetunionen inför en blockad av Västberlin och samma år som tyskar och japaner förbjuds att delta i OS i London, visas den första Land Rovern upp. Det blir en stor succé. Modellen ska senare komma att kallas Series 1.

Land Rover var en utmärkt bil i jordbruksarbetet. Men det tog inte långt tid innan fler fick upp ögonen för fordonet.

MEN DET SOM var bröderna Wilks dröm – att deras nya bil skulle användas i jordbruksarbetet – blir snabbt till något ännu större. Polisen, militären, hjälparbetare, forskare och upptäcktsresande. Land Rover blir det naturliga valet för människor i spridda yrkeskårer över hela världen och blir känd som ”kör-precis-vart-du-vill-bilen”.

Rover, som tidigare främst byggt lyxbilar, skiftar nu fokus till en mer eftertraktad och samtidigt ekonomiskt lönsam verksamhet. Maurice Wilks dröm om att bygga en bil som ska kunna köras oavsett vägunderlag blir verklighet. Och Land Rover blir synonymt med äventyr.

Affischer som visar några milstolpar i Land Rovers historia.

Affischer som visar några milstolpar i Land Rovers historia.

Series 2 kom 1958.

Series 2 kom 1958.

Land Rover Discovery lanserades 1989.

Land Rover Discovery lanserades 1989.

De följande decennierna tillkommer nya versioner av Series 1. Modernare finesser som luftkonditionering, fjädring och elektronik adderas men formen förblir snarlik det som Maurice en gång skissade i sanden. Series 2 lanseras efter tio år, i början på 70-talet kommer Series 3 och senare släpps versionerna Land Rover ”Ninety” och ”One Ten”. När tillverkningen av den mindre bruksbilen Land Rover Discovery inleds 1989 döps Ninety och One Ten om till Defender – ett namn som alla bilintresserade är väl bekanta med.

Land Rover Defender.

UNDER 70-TALET levererar Land Rovers bilar 70 procent av allt stöd till den globala biståndsmarknaden. Humanitära-, bevarande-, forskning- och skyddsprojekt i världen – många människor väljer att lita på Land Rover i sitt arbete. Röda Korset är en av flera stora organisationer och företag som snart efter lanseringen 1948 börjar använda Land Rovers i det dagliga hjälparbetet. Genom djungel, öken och på snåriga vägar – ingen annan bil lyckas manövrera dåliga vägunderlag och ta sig fram som Land Rover gör. I hela världen blir bilen en symbol för hopp och undsättning.

Bröderna Wilks skålar för Land Rovers 10-årsdag. Bröderna Wilks skålar för Land Rovers 10-årsdag.
Bröderna Wilks skålar för Land Rovers 10-årsdag.

”Att göra det omöjliga” och ”att tänja gränserna” sitter i Land Rovers DNA. Och gång på gång har Land Rover bevisat just det. Om det så är att köra upp för en damm, bogsera tåg eller leverera medicin till behövande genom omöjlig terräng.

Maurice Wilks dör på sin gård, 59 år gammal, i Anglesey 1963. Att hans bild i sanden skulle resultera i den framgångssaga som Land Rover fortfarande är i dag hade han aldrig kunnat gissa. Eller att skissen skulle komma att reproduceras på en bergstopp – den här gången i snön – 70 år senare…

LA PLAGNE, FRANKRIKE. Året är 2018. Simon Beck befinner sig 2 700 meter ovanför vattenytan. Han har trotsat minusgraderna, vandrat 16,5 kilometer och tagit 20 894 steg genom de franska alperna.

– För att göra min snökonst krävs det uthållighet, noggrannhet och styrka – samma egenskaper som Defender har, säger han.

Snökonstnären Simon Beck  vandrar genom de franska alperna.

Snökonstnären Simon Beck vandrar genom de franska alperna.

Det färdiga konstverket. Konturen av en Defender.

Det färdiga konstverket. Konturen av en Defender.

Simon Beck är snöartist, specialiserad på att skapa geometriska konturer till fots. Han har tagit sig an det prestigefulla uppdraget. Att hedra Maurice Wilks och Land Rovers 70 år långa historia genom att rita konturerna av en Defender – den här gången i snön.

– Bilens ikoniska form är så enkel och känns igen över hela världen, och det här måste vara det lättaste konstverket att känna igen som jag någonsin har gjort, säger Simon Beck och ger sig ut på berget.

Det är här som firandet av Land Rovers 70-års jubileum inleds. För två år sedan upphörde tillverkningen av den ikoniska Land Rover Defender. Men fortfarande rullar 70 procent av alla Land Rovers som tillverkats. Och än i dag används de banbrytande fordonen av hjältar i  biståndsorganisationer världen runt. Även om tillverkningen av Defender är satt på paus så är äventyret långt ifrån över.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Land Rover